Haenyeo (морските жени) са жени-водолази в корейската провинция Jeju. Известни са със

...
Haenyeo (морските жени) са жени-водолази в корейската провинция Jeju. Известни са със
Коментари Харесай

Морските жени на Южна Корея

Haenyeo (морските жени) са жени-водолази в корейската провинция Jeju. Известни са със своя самостоятелен дух, желязна воля и увереност, те са представители на полу-матриархатната фамилна конструкция там.

Тази традиция датира от 434 година. Първоначално е било извънредно мъжко занятие, като се изключи дамите, които са работили дружно със съпрузите си. Първото споменаване на дамите водолази в литературата се появява чак в 17-ти век в географска монография.

През 18-ти век дамите водолази към този момент превъзхождат мъжете. Съществуват две теории за какво се случило това. Според едната през 17-ти век забележителен брой от мъжете са изгубили живота си в морето, заради военни спорове или катастрофи по време на дълбоководен лов на риба, заради което гмуркането е станало работа на дамите. Другото пояснение е чисто физиологично – дамите имат повече подкожна лой и по-висок предел на търпимост към мраз, което ги прави по-издръжливи във вода с ниска температура.

Каквато и да е повода, доста фамилии там разчитат на тази работа, тъй като гмуркането е единственият източник на приходи в доста от фамилиите. Обръщането на функциите е неизбежно – мъжете се грижат за децата и пазарят, до момента в който дамите носят парите, изкарани от улова.

Днес тези дами се почитат като едно от най-ценните съкровища на Южна Корея. Правителството субсидира оборудванията, които употребяват и им дава изключителни права за продажба на морски блага. Очаква се ЮНЕСКО да ги добави към листата с нематериалното културно завещание.

Това са едни от последните дами, които практикуват изкуството на свободното гмуркане за лов на пресни миди в Южна Корея. Сеулският фотограф Хюнг С. Ким, впечатлен от гордата им външност и непобедимия им дух, прави тази сбирка от фотографии на жени-гмуркачки, които не престават да се гмуркат, въпреки доста от тях да са към този момент към деветдесетгодишни.

Снимки: buzzfeed.com, konbini.com, coolerlifestyle.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР